Home ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ Άμεση αντίδραση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Άμεση αντίδραση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

447 views
Κοινοποίηση

Άμεσα και αποφασιστικά αντέδρασε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις συντονισμένες ενέργειες κυβερνητικών φορέων αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδοςς, να ακυρώσουν τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις προσπάθειες που καταβάλει αυτές τις μέρες, για τη διάσωση των πόλεων έναντι των καταστροφικών και αντισυνταγματικών διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 12 Απριλίου, μέσα σε διάστημα τριών ωρών, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έλαβε εξώδικο από το ΤΕΕ το οποίο καλούσε τη Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει στην αναστολή έκδοσης αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ και στη συνέχεια έλαβε την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία το Υπουργείο εντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς κανένα απολύτως νομικό επιχείρημα, αγνοεί την υπ. αριθμ. 149/2024 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητείται η αναστολή έκδοσης των αδειών αυτών. Τέλος, λίγη ώρα αργότερα, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ενεργώντας αναρμοδίως, έξω και πέρα από το πλαίσιο των καθηκόντων του, εξέδωσε απόφαση με την οποία, χωρίς να παραθέτει το παραμικρό νομικό επιχείρημα «ακυρώνει» την  προβλεπόμενη από το άρθρο 32 του Νόμου 3584/2007 εσωτερική διαταγή – (εντέλλεσθε) του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με το οποίο αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών, που κάνουν χρήση αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ.

Η αντίδραση του Δήμου ήταν άμεση, καθώς ήδη από την Παρασκευή, ο Δήμαρχος εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στο εξώδικο του ΤΕΕ, ενώ σήμερα κατέθεσε δύο  αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ, κατά των αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος και του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως.

Τέλος ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Αποτελεί δέσμευση της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως Δήμος και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πόλη μας καμία άδεια οικοδομής που κάνει χρήση των καταστροφικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ. Σε ό, τι αφορά τη φημολογούμενη νομοθετική πρωτοβουλία που εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τη θεωρούμε θετική, μόνο εφόσον αυτή είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές των 293 και 310/2024 αποφάσεων του 5oυ τμήματος του ΣτΕ αλλά και σύμφωνη με τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται στις δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που δεν είναι σύμφωνη με τα προαναφερόμενα, δεν θα αποτελέσει λύση του προβλήματος, αντίθετα θα σταθεί αιτία να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί με δικαστικές διενέξεις, με δυσμενή κατάληξη (βλέπε περίπτωση κτηρίου «Coco Mat») για όσους εθελοτυφλούν και εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι η «τσιμεντοποίηση» και το κέρδος είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στηρίζουμε τη δημιουργία ενεργειακών κτηρίων (Α+), αλλά στο όνομα της ενεργειακής αναβάθμισης, δεν μπορούμε να δεχόμαστε επιπλέον ορόφους και περισσότερο τσιμέντο (έστω και ενεργειακής απόδοσης) στα κτήρια που κατασκευάζονται. Θεωρούμε πως το παλαιό, ενεργοβόρο τριώροφο ή τετραώροφο κτήριο πρέπει να αντικατασταθεί με νέο, ενεργειακά αναβαθμισμένο τριώροφο ή τετραώροφο κτήριο και όχι με τους τεράστιος τσιμεντένιους όγκους που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια».

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

964447707459310
360 F 123709226 Ocz8ys8i8kzhyihlwuksfdpfq4nopbzu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Athenschannel.gr 2

©2023 athenschannel.gr All Right Reserved by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?