Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ένα έργο που αναβαθμίζει την Κρήτη και το περιβάλλον της

Ένα έργο που αναβαθμίζει την Κρήτη και το περιβάλλον της

309 views
Κοινοποίηση

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια ενός σημαντικού έργου του Ρεθύμνου, που αφορά στη λειτουργία της σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Αμάρι και του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), παρουσία εκπροσώπων υπουργείων, του περιφερειάρχη Κρήτης, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, του προεδρείου του ΕΣΔΑΚ, της ΠΕΔ, υπηρεσιακών παραγόντων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τον αγιασμό στα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Στην σημαντικότητα του έργου που λύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, αναβαθμίζοντας την ζωή των κατοίκων στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους στην διάρκεια των εγκαινίων, ο γεν. γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανόλης Γραφάκος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Ζερβός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο εκτελεστικός Α’ αντιπρόεδρος της ανάδοχου εταιρείας “Θαλής” και γενικός διευθυντής Waste Management Motor Oil Δημήτρης Κονταξής.

Οι ομιλητές χαρακτήρισαν εμβληματικό το έργο που θα προστατέψει το περιβάλλον και θα αναβαθμίσει την ζωή των κατοίκων της Π.Ε Ρεθύμνου, ενώ παράλληλα ο περιφερειάρχης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, και ο δήμαρχος ευχαρίστησαν διαχρονικά τους γενικούς γραμματείς, τα στελέχη των υπουργείων, την Διαχειριστική Αρχή για την συνεργασία, τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες.

Ένα έργο που αναβαθμίζει την Κρήτη και το περιβάλλον τηςΣτ. Αρναουτάκης: Αναγκαίο έργο που σχεδιάστηκε και λειτουργεί στην στρατηγική της κυκλικής οικονομίας
Στον χαιρετισμό του καλωσορίζοντας όλους ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε, ότι πραγματοποιούμε σήμερα, ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής, και εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο στην διαχείριση των αποβλήτων, με την ολοκλήρωση ενός έργου που αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αναβαθμίζει παράλληλα την ποιότητα ζωής των 85.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Ο κ. Αρναουτάκης, κάνοντας αναδρομή, ανέφερε, ότι: «από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το 2010, αλλά και λίγο αργότερα το 2012, τότε που εγκρίθηκε ο 1ος ΠΕΣΔΑΚ, συνεχίζουμε τις εντατικές προσπάθειες για την υλοποίηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων με κύριο στόχο τη διαλογή στην πηγή, αλλά και τη μέγιστη ανάκτηση μέσα από τις Μονάδες Διαχείρισης.

Ένα έργο που αναβαθμίζει την Κρήτη και το περιβάλλον τηςΈντεκα χρόνια μετά, στηριζόμενοι στο κοινό μας όραμα, σχεδιάζουμε από κοινού με τον ΕΣΔΑΚ και τους Δήμους, το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό και εισερχόμαστε, πλέον, σε μια κρίσιμη φάση της στρατηγικής, με στόχο τη μετατροπή μας σε μια Περιφέρεια μηδενικών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας».

«Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αρναουτάκης, ως Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζουμε την περαιτέρω αναβάθμιση των μονάδων για να ανταποκρίνονται στις κατευθύνσεις του νέου Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Δίνουμε έμφαση σε καινοτόμες δράσεις που έχουν ως στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υλικών και ρευμάτων. Και βεβαίως, προσανατολιζόμαστε σε παρεμβάσεις που θα έχουν ως κεντρική επιδίωξη, τη μετάβαση του συνόλου των περιβαλλοντικών υποδομών σε καθεστώς ενεργειακής ουδετερότητας με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και του κόστους επεξεργασίας.

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρώτη χρηματοδότηση από το δημόσιο στις 3 Μαΐου του 2017 με 70 εκατ. € σε έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, και ότι έξι (6) χρόνια μετά, με τα εγκαίνια της Μονάδας στο Αμάρι, η Κρήτη βελτιώνει καθοριστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Επίσης πρόσθεσε, ότι «την ίδια στιγμή, μέσα από τη δύναμη της συνεργασίας, αποδεικνύουμε την ετοιμότητά μας, στη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε για την Πράσινη Μετάβαση τα επόμενα χρόνια.

Μια διαδρομή στη διάρκεια της οποίας η Περιφέρεια Κρήτης, διαθέτει πολύτιμους συμπαραστάτες, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια, γιατί στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων συνέβαλαν και συμβάλλουν καθοριστικά στην εφαρμογή του σχεδιασμού μας».

Ένα έργο που αναβαθμίζει την Κρήτη και το περιβάλλον τηςΜάλιστα ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε προσωπικά, ευχαριστώντας τον κ. Τσακίρη πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Χαρίτση πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, τον κ. Γραφάκο γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον κ. Ζερβό ειδικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και βεβαίως την κα Φωτονιάτα και τον κ. Μαμαλούγκα. Επίσης ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε και στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα για την αποτελεσματική διαχείριση της διαδικασίας ωρίμανσης, παρακολούθησης και λειτουργίας των έργων.

Κλείνοντας ο κ. Αρναουτάκης την ομιλία του, αναφέρθηκε στην βιώσιμη Κρήτη του 2030, λέγοντας:

«Η κατασκευή ενός έργου είναι από μόνη της μια σημαντική αναπτυξιακή πράξη. Αλλά, εδώ δεν εγκαινιάζουμε απλά ένα έργο. Σήμερα στο Αμάρι ενισχύουμε την αλυσίδα της ποιοτικής ανάπτυξης. Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές, με τη σκέψη προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, δομούμε τη Νέα Δυναμική και Βιώσιμη Κρήτη. Την Κρήτη του 2030».

ΠΗΓΗ: patris.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

964447707459310
360 F 123709226 Ocz8ys8i8kzhyihlwuksfdpfq4nopbzu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Athenschannel.gr 2

©2023 athenschannel.gr All Right Reserved by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?