Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Αποζημίωση μαμούθ επιδίκασε το Δικαστήριο για τον θάνατο δημοτικής υπαλλήλου -Εφεση από τον δήμο

Αποζημίωση μαμούθ επιδίκασε το Δικαστήριο για τον θάνατο δημοτικής υπαλλήλου -Εφεση από τον δήμο

641 views
Κοινοποίηση

«Ξυπνούν»  μνήμες τις τελευταίες μέρες από την υπόθεση θανάτου της αδικοχαμένης Δημητρίας Σκουρογιαννάκη, η οποία είχε αφήσει την τελευταία της πνοή μερικές εβδομάδες μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της, σε τροχαίο που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2016, κατά τη διάρκεια αποκομιδής σκουπιδιών από απορριμματοφόρο του δήμου Ηρακλείου.

Με το ποινικό δικαστήριο να συνεχίζεται σε β’ βαθμό στο αρμόδιο Εφετείο στις 2 Φεβρουαρίου, μετά τη διακοπή της εκδίκασης την Παρασκευή, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο γύρω από το σκέλος των αποζημιώσεων των στενών συγγενών της αδικοχαμένης Δημητρίας, όπου και προέκυψε συνέχεια σε δεύτερο πλέον δικαστικό βαθμό, με τον Δήμο Ηρακλείου να ασκεί έφεση, προσβλέποντας στην καταβολή μικρότερων αποζημιώσεων.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αφού εξέτασε διεξοδικά τις δύο αγωγές που έχουν κατατεθεί από στενά συγγενικά πρόσωπα, επιδίκασε την καταβολή, από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, ενός αθροιστικού ποσού ύψους 880.000 ευρώ, ως αποζημιώσεις για ηθική βλάβη-ψυχική οδύνη από το αυτοκινητικό δυστύχημα με θύμα την άτυχη εργαζόμενη της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Το αθροιστικό αυτό ποσό, το οποίο κατανέμεται βεβαίως σε επιμέρους ποσά προς τα συγγενικά πρόσωπα, αφορά στα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν για αυτές καθαυτές τις αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη, χώρια τα δικαστικά έξοδα που έχουν επίσης επιδικαστεί εις βάρος των εναγόμενων. Εναγόμενων, από πλευράς Δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, στις αποφάσεις προσδιορίζονται μεν συγκεκριμένα, π.χ. εναγόμενος β’, γ’ κ.λπ., δίχως όμως να κατονομάζονται.

Αναλυτικότερα, με την οριστική απόφασή του, επί της πρώτης αγωγής, το αρμόδιο δικαστήριο, εν προκειμένω το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, διατάσσει δύο εναγόμενους από πλευράς Δήμου Ηρακλείου (δεν τους κατονομάζει) να καταβάλλουν έκαστος το ποσό – αθροιστικά – των 260.000 ευρώ προς τη συγκεκριμένη ομάδα συγγενών της αδικοχαμένης εργαζόμενης. Δηλαδή μιλάμε για ένα συνολικό ύψος αποζημιώσεων ύψους 520.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τους συγγενείς που κατέθεσαν την πρώτη αγωγή. Με την έτερη απόφασή του, επί της β’ αγωγής, το δικαστήριο διατάσσει αντίστοιχα στους εναγόμενους να καταβάλλουν έκαστος αθροιστικά το ποσό των 180.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για άλλη ομάδα στενών συγγενών. Συνολικά δηλαδή επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 360.000 ευρώ επί της β’ αγωγής.

Εφεση από το δήμο

Στον Δήμο Ηρακλείου, με βάση τη σχετική εισήγηση-γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αποφάσισαν να ασκήσουν έφεση κατά της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης, με ζητούμενο – από πλευράς Λότζιας – τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων που θα πρέπει να δοθούν στους συγγενείς.

Το ποινικό δικαστήριο συνεχίζεται σε β’ βαθμό στο αρμόδιο Εφετείο στις 2 Φεβρουαρίου, μετά τη διακοπή της εκδίκασης την Παρασκευή.

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε να εφεσιβάλλει τις πρωτόδικες αποφάσεις και για τις δύο αγωγές για τις αποζημιώσεις, κάνοντας αποδεκτή τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας, που εισηγήθηκε:

«Επειδή συντρέχουν κατά τη γνώμη μας νόμιμοι λόγοι ασκήσεως εφέσεως κατά της απόφασης αυτής, καθότι δεν ελήφθησαν υπόψη από το Δικαστήριο προταθέντες ισχυρισμοί μας (π.χ. ένσταση συντρέχοντος πταίσματος – συνυπαιτιότητας της άτυχης παθούσας κ.λπ.), οι οποίοι, εάν γίνονταν δεκτοί, τότε ο Δήμος θα υποχρεούταν να καταβάλει μικρότερα ποσά από τα ως άνω επιδικασθέντα στους ενάγοντες-δικαιούχους.

Η Δημοτική Επιτροπή εγκρίνει την άσκηση ενδίκου μέσου (εφέσεως) κατά της με αριθμό 886/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου (Α’ και Β’ Αγωγή), για τους λόγους που αναφέρονται στις εισηγήσεις των δικηγόρων του Δήμου κ. Μαρίας Εμμανουέλας Μπίμπα και Εμμανουήλ Καρνίκη».

Τα γεγονότα στην τραγική υπόθεση

Η αείμνηστη μητέρα 4 παιδιών, η οποία ήταν εργαζόμενη στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας στις 20 Ιουνίου του 2016. Η Δημητρία έδωσε τη δική της μάχη για αρκετές εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου, ωστόσο τελικά υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά της.

Ως προς το ποινικό δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, στα τέλη του περασμένου Μαΐου είχαν δικαστεί και καταδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ο οδηγός του επίμαχου απορριμματοφόρου, καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου. Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ήταν να διεξαχθεί την περασμένη Παρασκευή από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Ωστόσο η δίκη διεκόπη για τις 2 Φεβρουαρίου…

Συγκεκριμένα, ο οδηγός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για την ανθρωποκτονία και σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για την έτερη πράξη που του είχε αποδοθεί. Η συνολική ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε, κατά συγχώνευση, ήταν 4 ετών και 6 μηνών. Ο συγκατηγορούμενός του καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για την ανθρωποκτονία από αμέλεια. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αποφάσισε, πάντως, η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη για τους δύο άνδρες. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τον οδηγό του απορριμματοφόρου, αποφασίστηκε η αφαίρεση της άδειας οδήγησής του για έναν χρόνο.

πηγή aftodioikisi.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

964447707459310
360 F 123709226 Ocz8ys8i8kzhyihlwuksfdpfq4nopbzu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Athenschannel.gr 2

©2023 athenschannel.gr All Right Reserved by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?