Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Βουλή: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για την επιστολική ψήφο – «Θεωρήσαμε χρέος να επεκτείνουμε τη ρύθμιση»

Βουλή: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για την επιστολική ψήφο – «Θεωρήσαμε χρέος να επεκτείνουμε τη ρύθμιση»

151 views
Κοινοποίηση

Νέα δεδομένα, τα οποία πυροδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης καταγράφονται στη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο. Σφοδρή κριτική και ενδεχομένως αλλαγή στάσης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ενώ με αιχμές ήταν και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την χθεσινή κατάθεση τροπολογίας από την Νίκη Κεραμέως, με την οποία προβλέπεται η επιστολική ψήφος και στη διαδικασία των εθνικών εκλογών. Η υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε στη Βουλή, ότι όταν διαπιστώθηκε η θετική στάση πολλών κομμάτων στο νομοσχέδιο «θεωρήσαμε χρέος μας να καταθέσουμε μια πρόσθετη πράξη, ξεχωριστή από το σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσει ο κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί ξεχωριστά επί του νομοσχεδίου και επί της τροπολογίας». Για απαράδεκτη εκτροπή στα κοινοβουλευτικά δεδομένα και φθηνό τέχνασμα της κυβέρνησης κάνουν λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έντονη η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ στην Τροπολογία. Οι βουλευτές καταγγέλλουν αιφνιδιασμό και τακτικισμούς της κυβέρνησης καθώς αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε δεν αφορά τις εθνικές εκλογές. «Όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Έγινε εκτενής διαβούλευση για το αδιάβλητο της διαδικασίας και πως η κυβέρνηση έκρινε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Αντιπαράθεση Νίκης Κεραμέως με Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – «Θεωρήσαμε χρέος μας να καταθέσουμε μια πρόσθετη πράξη όταν διαπιστώθηκε ευρεία συναίνεση»

«Προχωράμε βήμα – βήμα. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές δεν υπήρχε κανένα δείγμα ακόμη ότι θα διαφαινόταν ακριβώς αυτή η θετική στάση μιας μεγάλης μερίδας των βουλευτών, όπως αυτή εκφράστηκε από τους εκπροσώπους τους, υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού» απάντησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στα όσα νωρίτερα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι όταν διαπιστώθηκε η θετική στάση πολλών κομμάτων στο νομοσχέδιο «θεωρήσαμε χρέος μας να καταθέσουμε μια πρόσθετη πράξη, ξεχωριστή από το σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσει ο κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί ξεχωριστά επί του νομοσχεδίου και επί της τροπολογίας».

Η κ. Κεραμέως, επίσης, σχολίασε τη φράση του προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ότι «άνθρωποι που δεν ζουν στη χώρα θα μπορούν να ψηφίσουν» λέγοντας ότι «δεν χορηγούμε κανένα νέο δικαίωμα ψήφου. Κανένα. Διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Δεν χορηγούμε νέο δικαίωμα».

Απέρριψε τις αναφορές του κ. Χαρίτση περί «θεσμικής εκτροπής» διερωτώμενη πώς «μπορεί να είναι θεσμική εκτροπή το να μπορείς να διευκολύνεις τους Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν; Το να άρεις πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Είναι εκτροπή η επιστολική ψήφος που πάει να απαλύνει τα αρνητικά εμπόδια;»

Η υπουργός επέκρινε την στάση της Νέας Αριστέρας λέγοντας ότι «λέτε ”όχι” στους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και στους Έλληνες του εσωτερικού που μπορεί να είναι ηλικιωμένοι, στους εποχικά εργαζόμενους, στα άτομα με αναπηρία, στους φοιτητές που μπορεί να είναι εν μέσω εξεταστικής περιόδου, στους μαθητές της Γ Λυκείου». Εμείς, πρόσθεσε η υπουργός, λέμε σε αυτούς ότι ως Πολιτεία θέλουμε να ενισχύσουμε την συμμετοχή τους, να άρουμε τυχόν πρακτικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου».

Η κ. Κεραμέως, τέλος ανέφερε πως «εγώ, σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η φοβικότητά σας. Γιατί φοβόμαστε τη συμμετοχή, γιατί φοβόμαστε να διευκολύνουμε τον Έλληνα πολίτη όπου και εάν βρίσκεται για την άσκηση του ιερού δικαιώματός του, της ψήφου».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ανταπάντησε στην υπουργό ότι «πολύ φοβάμαι ότι αντιστρέφετε την πραγματικότητα. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι δίνεται ένα νέο δικαίωμα αλλά ότι αυτό το δικαίωμα δίνεται χωρίς κανένα κριτήριο και μάλιστα χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία που διασφαλίζει μια στοιχειώδη σχέση των ανθρώπων αυτών με την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ο κ. Χαρίτσης ανάφερε ότι «δεν λέμε “όχι” στους ΄Ελληνες του εξωτερικού καθώς εμείς ψηφίσαμε και στηρίξαμε το να έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά με την ύπαρξη συγκεκριμένων κριτηρίων που επιβεβαιώνουν τη βιοτική τους σχέση με την χώρα». Αντίθετα, είπε «εσείς λέτε “όχι” στους Έλληνες του Εξωτερικού οι οποίοι πραγματικά θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο στο δικαίωμα αλλά στο να μπορούν να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν». Για την επιστολική ψήφο των κωλυομένων αυτοπρόσωπης παρουσίας Ελλήνων στο εσωτερικό, ο κ. Χαρίτσης είπε πως «εμείς λέμε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά αυτές οι εξαιρέσεις δεν μπορεί να μετατρέπονται σε γενικό, καθολικό κανόνα που κάνετε εσείς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, με εμβόλιμη παρέμβασή του, καταλόγισε στην υπουργό ότι χθες προχώρησε στην ανακοίνωση της πολιτικής απόφασης της διεύρυνσης της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, μετά τη διαπίστωσή της ότι «μαζεύονται τα 200 ψηφαλάκια που απαιτούνται» και συμπλήρωσε ότι αυτό «δείχνει τον τυχοδιωκτισμό σας». Η κ. Κεραμέως του απάντησε ότι «είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός η κυβέρνηση που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία να εμπλουτίζει αυτό με δεκάδες προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και των φορέων; Το να ενσυχύεται και να γίνεται καλύτερο; Αυτό είναι τυχοδιωκτισμός ή τυχοδιωκτισμός είναι να ψηφίζεις “ναι” επί της Αρχής του νομοσχεδίου και μια ώρα αργότερα να έρχεσαι και να ψηφίζεις και υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που ήδη ψήφισες;».

Σφοδρή αντιπαράθεση Κεραμέως -Λιβάνιου – Βελόπουλου

Με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Λύσης και το 2019 και το 2021, στις οποίες αποτυπωνόταν ότι το συγκεκριμένο κόμμα τάσσονταν υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και ζητούσε μάλιστα εμφατικά τη θεσμοθέτησή της, απάντησε η κυβέρνηση στην ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ζήτησε τον λόγο.

Το 2021 είσαστε αναφανδόν υπέρ της επιστολικής ψήφου, το 2024 είστε κατά της επιστολικής ψήφου. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν, είπε η Νίκη Κεραμέως απευθυνόμενη στον Κυριάκο Βελόπουλο.

«Κύριε Βελόπουλε, σας ακούσαμε με μεγάλη προσοχή, επιχειρηματολογήσατε περίπου 20 λεπτά, γιατί η Ελληνική Λύση είναι κατά της επιστολικής ψήφου και γιατί δεν θέλει η Ελληνική Λύση να άρει όλα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, των Ελλήνων της Γερμανίας, για παράδειγμα, με τους οποίους έχετε ιδιαίτερους δεσμούς. Άρα τοποθετήθηκε η Ελληνική Λύση γιατί δεν θέλει οι Έλληνες της Γερμανίας να έχουν τη δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. Μάλιστα….» είπε η Νίκη Κεραμέως και ανέγνωσε: «2019, ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, διαβάζω από τα πρακτικά: “είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου.

Η παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

«Δεν ξέρω αν ακούσατε πραγματικά τι είπα ή ήσασταν εκτός Βουλής; Είπα εγώ ότι είμαι εναντίον της επιστολικής ψήφου; Αυτή είναι η κακή πολιτική. Ότι ερμηνεύετε αυτό που λέει ο πολιτικός σας αντίπαλος κατά πως σας βολεύει. Είπαμε εμείς ότι θέλουμε και οι νεκροί να ψηφίζουν, με την επιστολική ψήφο;

Θ. Λιβάνιος: Αν έχετε μια καταγγελία ότι ψήφισε νεκρός, να την κάνετε

Ακολούθησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. «Καταθέσατε την πρόταση νόμου για επιστολική ψήφο στις 24 Ιουλίου του 2023. Το 2019 συμφωνήσατε με την επιστολική ψήφο, σωστά; Σωστά. Το 2021, ξανασυμφωνήσατε. Το 2023, διαφωνήσατε; Γιατί; Τρία νουμεράκια, τρεις αριθμοί 0,94%.Αυτοί είστε, αυτό σας νοιάζει!» είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση.

Κ. Βελόπουλος: Ας ψηφίζουν οι νεκροί για εσάς και οι Έλληνες για εμάς

«Το ποιοι είμαστε κύριε Λιβάνιε, αποδεικνύεται από ένα πράγμα. Εσείς θέλετε να ψηφίζουν οι βρικόλακες και οι νεκροί, και εμείς μόνο οι Έλληνες. Ας ψηφίζουν οι νεκροί για εσάς και οι Έλληνες για εμάς» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Δ. Κουτσούμπας: Επικίνδυνο και αντιδραστικό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

«Χωρίς περιστροφές, σας λέμε ευθέως, πως έχετε φέρει ένα επικίνδυνο, αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά δε βελτιώνεται, μόνο απορρίπτεται», τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη, Γεωργία Σκιτζή, Γιώργος Παντελάκης, Λίνα Μπεθάνη

Πηγη:ERT

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

964447707459310
360 F 123709226 Ocz8ys8i8kzhyihlwuksfdpfq4nopbzu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Athenschannel.gr 2

©2023 athenschannel.gr All Right Reserved by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?