Home ΕΛΛΑΔΑ Δ. Καλαματιανός στο Πρώτο: Μήπως η αγορά των F-35 σχετίζεται με το ότι προχωράει η Τουρκία σε εκσυγχρονισμό των F-16;

Δ. Καλαματιανός στο Πρώτο: Μήπως η αγορά των F-35 σχετίζεται με το ότι προχωράει η Τουρκία σε εκσυγχρονισμό των F-16;

143 views
Κοινοποίηση

Ξεκινώντας με την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκάθαρη θέση για τα εξοπλιστικά προγράμματα και αυτή είναι υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας και υπέρ της επαρκούς άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ανέφερε τις προϋποθέσεις που κρίνουν, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά πόσο είναι αναγκαία η προμήθεια των εξοπλιστικών.   

«Θέλουμε τα προγράμματα αυτά, τα εξοπλιστικά να ικανοποιούν πάντα υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας, να είναι πάντοτε κατόπιν εισηγήσεως αγοράς τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θέλουμε να συνδέονται με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία μας, γιατί δυστυχώς η ελληνική αμυντική βιομηχανία φθίνει τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την Τουρκία που χρόνια τώρα έχει διεκδικήσει και έχει πετύχει ένα μέρος της παραγωγής των οπλικών συστημάτων που αγοράζει να κατασκευάζονται ή να επισκευάζονται στην Τουρκία. Αυτό έχει πολλαπλό κέρδος, γιατί ένα μέρος από τα χρήματα που δίνει ο λαός επιστρέφονται μέσω των θέσεων εργασίας και της τεχνογνωσίας που έρχονται σε επαφή. Αυτό θέλουμε και για την Ελλάδα. Είναι αυτονόητο» ανέφερε αρχικά ο κ. Καλαματιανός.

Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας επίσης έχουν τη δική τους σημασία, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καλαματιανός, καθώς υπάρχει ζήτημα προτεραιοτήτων. «Για παράδειγμα, βλέπουμε την κυβέρνηση να λέει ότι δεν έχουμε άλλα χρήματα να δώσουμε για τη δημόσια υγεία, που δυστυχώς τα νοσοκομεία μας βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε για τα δημόσια πανεπιστήμια που και αυτά βλέπουμε ότι υποχρηματοδοτούνται και υποστελεχώνονται, δεν έχουμε χρήματα να δώσει η κυβέρνηση προφανώς στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εμείς το βάζουμε και αυτό, δηλαδή δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στα 23 δις εξοπλιστικά προγράμματα και οι αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να παραμένουν σχεδόν όσο ήταν το 2010. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε και πάντοτε πρέπει να μπαίνουν στο τραπέζι και αυτά, γιατί οι δυνατότητες της χώρας είναι συγκεκριμένες και υπάρχουν και προτεραιότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλαματιανός έθεσε τον εξής προβληματισμό. «Ακούγαμε το προηγούμενο διάστημα επίσης ότι η χώρα είναι θωρακισμένη αμυντικά με την αγορά των Belhara, με την αγορά των Rafale. Τώρα τι άλλαξε πρέπει να μας πει η κυβέρνηση και προχωρά σε μια νέα αγορά και μάλιστα 8,2 δις, για τα F-35; Μήπως αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι τελικά βλέπουμε να προχωράει η Τουρκία σε εκσυγχρονισμό των F-16;».

Τα πέντε αυτά σημεία που επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να συζητηθούν, τόνισε ο κ. Καλαματιανός ενώ αναφέρθηκε τέλος και στο δωρεάν πακέτο εξοπλισμών για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός. «Αυτός ο εξοπλισμός είναι σύγχρονος, ανταποκρίνεται, τον θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ή είναι παρωχημένος και ουσιαστικά είναι ένα κάποιο δώρο που δεν το χρειαζόμαστε, αν είναι δώρο τελικά. Και βεβαίως ακούγαμε τον πρωθυπουργό και στελέχη να λένε ότι η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16 λόγω της επιθετικής της συμπεριφοράς κλπ. Τελικά βλέπουμε ότι θα τα πάρει και έχουμε θέσει ερωτήματα για το αν μπήκαν και όροι σχετικά με την χρησιμοποίησή τους» είπε καταλήγοντας.

Πηγη:ERT

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

964447707459310
360 F 123709226 Ocz8ys8i8kzhyihlwuksfdpfq4nopbzu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Athenschannel.gr 2

©2023 athenschannel.gr All Right Reserved by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?