Παραμένει η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με μία οριακή φθορά σε κάποιες από αυτές, ανέφερε ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για το κυβερνών κόμμα, σημείωσε ότι το εύρος τιμών ήταν 38-39% στην εκτίμηση ψήφου και τώρα κατά μέσο όρο είναι στο 37-39, ενώ επισήμανε ότι «υπάρχει μία απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει εξαπλάσια αποδοχή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία από τον δεύτερο».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να δει η κυβέρνηση στην προοπτική προς τις ευρωεκλογές. Κυρίως είναι η ακρίβεια στο εύρος της, όχι μόνο η ακρίβεια στο ράφι, αλλά και η εκτίναξη των τιμών, των ενοικίων, συνολικά όλα αυτά που συνθέτουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αν μπορεί να τα καταφέρει. Έχω την αίσθηση από τις έρευνες ότι ένα μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ζορίζεται, ή δεν τα βγάζει πέρα ή αρχίζει να κάνει περικοπές, ζορίζεται λίγο περισσότερο, δυσανασχετεί γενικά. Και υπάρχει κιόλας το εξής, δεν φαίνεται να έχει πείσει η κυβέρνηση ότι κάνει ό,τι θα μπορούσε. Στη δική μας μέτρηση βλέπαμε μια ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ό,τι μέτρα έχουν παρθεί, της τάξης του 21%, είναι χαμηλή. Και δεύτερον, είναι αρκετά μειοψηφική πια η άποψη σε σχέση με το να αποδίδονται ευθύνες και σε εξωγενείς έστω παράγοντες. Ενώ όταν ξεκίνησε το ράλι με την ενεργειακή κρίση πριν δύο χρόνια, τότε ήταν κάτι ορατό. Είχε εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Όλο αυτό δημιούργησε μια παρενέργεια, το καταλάβαινε ο άλλος. Τότε το πρώτο αίτιο ήταν η διεθνής συγκυρία. Τώρα, ουσιαστικά τα βέλη στρέφονται πολύ περισσότερο στην κυβέρνηση και στο τι πρωτοβουλίες παίρνει. Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα και όλα τα άλλα έρχονται να δέσουν γύρω από αυτά» επισήμανε ο κ. Ζούπης.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Ζούπης ανέφερε πως η άποψη έχει γίνει πλειοψηφική, αλλού οριακά, αλλού με μεγαλύτερη διαφορά, πάντως υπέρ.
«Η δική μου γνώμη είναι ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε αυτό να είναι ο καταλύτης διεργασιών ή πολιτικών μετατοπίσεων. (…) Έχουμε μια αύξηση της Ελληνικής Λύσης, η οποία εισπράττει λίγο, πάρα πολύ λίγο από τη Νέα Δημοκρατία και βασικά γίνεται μια ανακατανομή ανάμεσα στα τρία κόμματα (σ.σ. Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, ΝΙΚΗ). Φαίνεται δηλαδή στον αστερισμό των τριών αυτών κομμάτων να γίνεται το κυρίαρχο» σημείωσε.
Την ίδια ώρα, την όποια φθορά της ΝΔ, δεν την καρπώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προσέθεσε ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll.
‘Ευχαριστημένοι από την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι γύρω στο 11 -12 και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονοψήφιο, 8-9. Είναι φανερό ότι δεν πείθει ο λόγος, ότι εκεί που χτυπάνε την κυβέρνηση έχουν να προτείνουν κάτι και συχνά έχουν θολές θέσεις, όπως για παράδειγμα ό,τι έγινε με τον γάμο ομοφύλων μέχρι να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΠΑΣΟΚ ή τι συνέβη στη Βουλή μετά την ατυχή παρέμβαση της κυρίας Κεραμέως, ας το πω έτσι, με την τροπολογία, το πώς αντέδρασαν που καταψήφισαν θέση αρχής τους, σαν την επιστολική ψήφο. (…) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα συν και τα πλην του, δείχνει ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερότητα και μία άνοδο της χώρας» συνέχισε ο κ. Ζούπης.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ζούπης τόνισε «αν δεν το λύσουν ενόψει ευρωεκλογών, μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. Γιατί δεν πρέπει να ξεφεύγει από τα ραντάρ συνολικά και τα δικά τους, ότι και το ΚΚΕ και η Ελληνική λύση εισπράττουν, ιδιαίτερα το ΚΚΕ και ότι στις ευρωεκλογές αν κάποιος θέλει να ψηφίσει αντισυστημικά, γιατί να ψηφίσει ένα παλιό κυβερνητικό κόμμα και όχι κάτι άλλο. Άρα εκεί μπορεί να δούμε από τη θέση 2 έως 5 περίεργα πράγματα κατά τη γνώμη μου και ενισχύσεις και ανακατατάξεις. Τίποτα από ό,τι βλέπουμε τώρα στους επόμενους 4 μήνες ενόψει εκλογών δεν το παίρνουμε σαν στάνταρ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάμε σε κάποιες ευρωεκλογές όπου πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία, που εκεί το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επίδοση».
Πηγη:ERT