Για πρώτη φορά στον Δήμο Αθηναίων γίνεται εμφανής η έλλειψη «Δημοτικής Δημοκρατίας» στην πιο ιστορική πόλη της Ευρώπης η οποία αποκλίνει καθημερινά από τους σύγχρονους δήμους της ευρωπαϊκής ένωσης σε όλα τα επίπεδα …. Και για να γίνω λίγο ποιο συγκεκριμένος
Οι αρχές λοιπόν για αυτό που ονομάζω «δημοτική δημοκρατία» θα πρέπει να ενώνονται στο εξής πολύεδρο δράσης :
Πράσινη πόλη – Η πόλη έχει μόνο 11% της έκτασής της καλυμμένη με δέντρα, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 30% .Ένας στόχος λοιπόν για τον συνδυασμό «Αθήνα τώρα» είναι τα 5.000 νέα δέντρα, κάθε χρόνο και όχι τα 1.500 (και λιγότερα) που φυτεύονται τα τελευταία χρόνια εντελώς άναρχα στην πόλη μας.
Ασφαλής Πόλη – Με συστηματική συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ αλλά και ενίσχυση του φωτισμού στις περιοχές με αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας . Ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί ομάδα συντονισμού θεσμών και φορέων για τη λύση προβλημάτων των αστέγων, των χρηστών ουσιών και των μεταναστών. Όλα αυτά θα πρέπει να πλαισιωθούν μέσα από την προώθηση δημιουργικών πολιτιστικών, αθλητικών και «πράσινων» δράσεων στις γειτονιές της Πόλης μας.
Καθαρή Πόλη – Ξεκινώντας από την καταγραφή όλων των φρεατίων ομβρίων υδάτων ώστε να μάθουμε τελικά τι ισχύει κάτω από το οδόστρωμα στην Πόλη μας και να προχωρήσουμε στον καθαρισμό αυτών ….. Γιατί έτσι και μόνο έτσι θα μπορέσει ο Δήμος της πόλης μας να προχωρήσει σε νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων για να προστατέψουμε τους κατοίκους της πόλης μας.
Δροσερή Πόλη – Η πόλη μας βράζει από τα ίδια της τα υλικά … Απαιτείται η χρήση ψυχρών υλικών νέας τεχνολογίας σε οδούς και πεζοδρόμια όπου σε συνδυασμό με την παράλληλη στοχευμένη δενδροφύτευση των 5.000 δένδρων ετησίως θα μειώσουμε την θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς τους καλοκαιρινούς μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ( οικονομική και φυσική ) των συγκατοίκων μας , των παιδιών μας και της Πόλης μας.
Μια πόλη που δεν θα πετάει χρήματα – Μέσα από μια δομημένη επέκταση του καφέ κάδου ανακύκλωσης οργανικών υπολειμμάτων στην Πόλη μας, ώστε να γλιτώσουν οι συγκάτοικοι μας από 50.000 τόνους απορριμμάτων και 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τα έξοδα ταφής απορριμμάτων.
Πόλη ανθρώπων και όχι πόλη οχημάτων – Με έλεγχο ήχου στην κάθε γειτονιά μας και δημιουργία στρατηγικού χάρτη αντιμετώπισης μέσο επαναχάραξης λεωφορειακών γραμμών , στοχευμένων μονοδρομήσεων και μετατροπή οδών σε ήπιας κυκλοφορίας στην Πόλη μας . Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει κάτι που έχει ξεχαστεί από την δημοτική αρχή …. Έλεγχος θορύβου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με μηδενική ανοχή. (Πρώτα από όλους στους ίδιους τους ελεγκτές) και συστηματική εφαρμογή του νόμου για τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και επαναφορά στην προ πανδημίας έκτασή τους, ώστε να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για τους συγκατοίκους μας με την ορθή σειρά : Χώρος για να περνούν οι πεζοί, τα ΑμΕΑ και οι γονείς με καροτσάκια και μετά νέο δίκτυο ασφαλών ποδηλατοδρόμων σε συνεργασία και με όμορους δήμους.
Δημιουργική Πόλη – Με ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής μέσα από μια έξυπνη σύμπραξη με κορυφαία διεθνή και ελληνικά πανεπιστήμια, για τα πολιτιστικά κέντρα κάθε Δημοτικής Κοινότητας και παράλληλη ενίσχυση του προγράμματος «My City Every Week», με εβδομαδιαίο προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και αγορών στήνοντας έναν συνδυασμό στοχευμένων παραχωρήσεων υπαίθριων και στεγασμένων χώρων σε νέους καλλιτέχνες για να φιλοξενήσουν το έργο τους.
Παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσο της ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα ίδια τα σπίτια των συγκατοίκων μας.
Πράξη η «Στέγη για Όλους». Μέσα από την δημιουργία και ενίσχυση κινήτρων ανακατασκευής παλιών διαμερισμάτων τα οποία να μπορούν να διατεθούν ως κοινωνική κατοικία, με χαμηλό ενοίκιο και την μετατροπή εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων σε (Αirbnb), έτσι ώστε οι τουριστικές ροές να κατευθύνονται σε όλη την έκταση του δήμου και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα κάποιες γειτονιές.
«Η Αθήνα μας δεν πρέπει να είναι μια πόλη μόνο τουριστών».
Μείωση δημοτικών τελών και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Με δραστική μείωση των δημοτικών τελών κατά τουλάχιστον 10% ώστε να αυξηθεί η οικονομική .ευελιξία στην Πόλη μας.
Αύξηση των Λεσχών Φιλίας και εκκίνηση προγραμμάτων «Ενεργούς Γήρανσης». Μέσα από την έξυπνη αύξηση στις Λέσχες Φιλίας από 25 σε 30 και διεύρυνση των υπηρεσιών που θα παρέχονται, προσθέτοντας προγράμματα προληπτικής ιατρικής, δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης των ηλικιωμένων συγκατοίκων μας,
Καμία ανοχή στις διακρίσεις και την έκφυλη βία. Γιατί η βία δεν χωράει στην Πόλη μας και αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκινώντας μέσα από την ενίσχυση και επέκταση των δημοτικών δομών για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των διακρίσεων λόγω φύλου αλλά και των διακρίσεων εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μαζί με αναβάθμιση του Δημοτικού Ξενώνα Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών.
Στην Πόλη μας. Στην Αθήνα μας χρειάζονται όλα τα παραπάνω «Βασικά Στοιχεία Δημοτικής δημοκρατίας» και στον συνδυασμό «Αθήνα τώρα» τα πάντα έχουν μετρηθεί γνωρίζοντας ποσό κοστίζουν . Όλα αυτά έχουν αξία για εμάς, για την κοινωνία μας και για το περιβάλλον που ζούμε αλλά κυρίως για την πιο ιστορική πόλη της Ευρώπης.
Την Αθήνα μας
Στόχος μου λοιπόν αλλά και στόχος του συνδυασμού του οποίου ηγείται ο Χάρης είναι να μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια: «Πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στην Αθήνα».
ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ
*O Γιώργος Παρίσης, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας με τον Χάρη Δούκα και τον συνδυασμό « Αθήνα Τώρα», Πλοίαρχος MMa MSc, D.M Shipping Instructor και τομεάρχης εκπαίδευσης στην HYCA( ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΘΑΛΑΜΗΓΩΝ ), μέλος της Γραμματείας του Τομέα Τουρισμού του ΚΙΝ.ΑΛ και μέλος της κεντρικής επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Μ