Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΥΠΕΝ: Στις 15 Ιουνίου ο διαγωνισμός για τις μπαταρίες που περιμένει όλη η αγορά των ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Στις 15 Ιουνίου ο διαγωνισμός για τις μπαταρίες που περιμένει όλη η αγορά των ΑΠΕ

350 views
Κοινοποίηση

Ο Π. Κάπρος «ξεσκονίζει» τα συρτάρια του ΥΠΕΝ – Συναντήσεις με ΡΑΑΕΥ και διαχειριστές AΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ για την ασφάλεια της τροφοδοσίας της αγοράς – Ηλεκτρική ενέργεια: Μηδενικές τιμές ρεύματος για έξι ώρες λόγω ΑΠΕ

Το τελευταίο… κατοστάρι πριν την επόμενη εκλογική μάχη στις 25 Ιουνίου κάνει ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος, προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες στον ενεργειακό τομέα.

Αύριο Τετάρτη 31 Μαΐου είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κ. Θανάση Δαγούμα και τους κλαδικούς Αντιπροέδρους Ενέργειας Δημήτρη Φούρλαρη, Υδάτων Δημήτρη Ψυχογιό για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η νέα Υπεραρχή, η οποία θεσμοθετήθηκε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη σύσκεψη με τους διαχειριστές του δικτύου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια τροφοδοσίας της αγοράς ενόψει καλοκαιριού. Χθες το πρωί, ο υπηρεσιακός υπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Φούρλαρη προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για τον διαγωνισμό που αφορά τα συστήματα αποθήκευσης. Όπως συμφωνήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για αυτόνομες μπαταρίες (standalone), θα προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ στις 15 Ιουνίου και θα τρέξει με εξπρές διαδικασίες για να επιτευχθούν τα ορόσημα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν πόροι.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε 21 μέρες οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές και τις εγγυητικές τους ώστε ο διαγωνισμός να περάσει πλέον στην σκυτάλη της νέας κυβέρνησης με στόχο να έχει κλείσει πριν το 15Αύγουστο.

Σε αυτό το σημείο καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι ενστάσεις για αυτό και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία στο διαγωνισμό που θα διακινδύνευαν την ομαλή συνέχεια της διαδικασίας.

Σε αυτό το στάδιο θα προκηρυχθεί ο ένας από τους τρεις διαγωνισμούς που προγραμματίζονται για μπαταρίες, με τιμή εκκίνησης τα 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, όπως προέβλεψε το ΥΠΕΝ σε πρόσφατη υπουργική απόφαση. Οι ιδιοκτήτες των σταθμών που θα προκριθούν θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ αλλά και λειτουργική ενίσχυση για δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των έργων αποθήκευσης από το ΔΑΠΕΕΠ.

Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά έργα 400 MW, η δεύτερη 300 MW και προβλέπεται να γίνει εντός του τρίτου τριμήνου του έτους και η 3η έργα επίσης 300 MW εντός του τετάρτου τριμήνου του έτους, η οποία θα αφορά μόνο όσα έργα εγκατασταθούν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Οι μονάδες που θα προκριθούν στους τρεις διαγωνισμούς πρέπει να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 για να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων του Tαμείου Ανάκαμψης. Γι΄ αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί εντός του έτους ώστε η υποβολή αιτήματος στον Διαχειριστή για την ενεργοποίηση της σύνδεσης κάθε σταθμού να προλάβει να γίνει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

Ασφάλεια τροφοδοσίας
Η σύσκεψη με τους διαχειριστές και την ΡΑΑΕΥ για την επάρκεια εφοδιασμού γίνεται σε μια περίοδο αυξημένης εγρήγορσης λόγω καλοκαιριού αλλά και υπερπαραγωγής ΑΠΕ που σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση οδηγούν σε μαζικές περικοπές πράσινων μεγαβάτ για να μην κινδυνεύσει το σύστημα με μπλακ άουτ. Κάτι που παρατηρήθηκε σε μεγάλη ένταση και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που για έξι ώρες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν μηδενίσει.

Για την επάρκεια ρεύματος πάντως δεν υπάρχει ανησυχία. Σε αυτό συνηγορούν η πρόσθετη δυναμικότητα των 1.600 MW ΑΠΕ που έχουν προστεθεί στο ενεργειακό «οπλοστάσιο» αλλά και οι δύο νέες μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη που σήμερα βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία και θα μπορούσαν, αν παραστεί ανάγκη να στηρίξουν το σύστημα και να τεθούν σε κανονική λειτουργία. Πρόκειται για την νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mυτιληναίος στη Βοιωτία και τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», την οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι προγραμματίζει να λειτουργήσει το γ΄ τρίμηνο. Σε ικανοποιητικά επίπεδα εμφανίζονται και οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν επαρκή αποθέματα λιγνίτη για τη λειτουργία των αντίστοιχων μονάδων.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

964447707459310
360 F 123709226 Ocz8ys8i8kzhyihlwuksfdpfq4nopbzu

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Athenschannel.gr 2

©2023 athenschannel.gr All Right Reserved by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?