Γιώργος Παπανδρέου: Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και Προοδευτική Μεταρρύθμιση στο Συνέδριο της IUSY στην Πρίστινα

Κοινοποίηση

Κάλεσμα για Δημοκρατική Αναγέννηση και Προοδευτική Αλλαγή

Στην ομιλία του προς νέες και νέους, σοσιαλιστές και δημοκράτες από ολόκληρο τον κόσμο που συμμετέχουν στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών (IUSY) στην Πρίστινα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην συμβολική σημασία της πόλης αυτής, η οποία «κουβαλά τον πόνο, αλλά και τη νέα ελπίδα» για τα έθνη της περιοχής. Αυτή η δήλωση θέτει σε προτεραιότητα τη δυναμική που μπορεί να προκύψει από τον διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα στις νεότερες γενιές.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισήμανε την ανάγκη επιστροφής στις θεμελιώδεις αξίες του σοσιαλισμού: την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συμμετοχική δημοκρατία και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Υπογράμμισε ότι αυτές οι αξίες είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, καθώς οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν συνεχείς προκλήσεις και ανησυχίες.

Ο Παπανδρέου τόνισε την κριτική του προς τον παγκοσμιοποιημένο και ανεξέλεγκτο καπιταλισμό, τονίζοντας ότι αποτελεί μια δύναμη που διαλύει το κοινωνικό συμβόλαιο, διευρύνει τις ανισότητες και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας στα χέρια λίγων έχει καταστεί μια σοβαρή απειλή για την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα.

Επιπλέον, επισήμανε ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν καθυστερήσει να αντιδράσουν στις εξελίξεις αυτές, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας νέας, τολμηρής στάσης. Η αποδοχή της πρόκλησης αυτής είναι κρίσιμη προκειμένου να επαναστατηθούν οι κοινωνίες γύρω από τις δημοκρατικές αξίες.

Μίλησε επίσης για τη ραγδαία άνοδο της άκρας δεξιάς, η οποία εκμεταλλεύεται τους φόβους και τις ανασφάλειες των πολιτών, προσφέροντας ψευδείς λύσεις και θίγοντας τους πιο ευάλωτους, όπως πρόσφυγες και μετανάστες. Ο πρώην Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η αντίδραση ουσιαστικά εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα εξουσίας και πλούτου, προειδοποιώντας για τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

«Είμαστε ενάντια στο σύστημα – όχι ενάντια στη δημοκρατία», δήλωσε με σαφήνεια ο Παπανδρέου. «Θέλουμε να ελευθερώσουμε τη δημοκρατία από τα συμφέροντα που την έχουν αιχμαλωτίσει. Θέλουμε αγορές που να υπηρετούν τον άνθρωπο, όχι άνθρωπο που να υπηρετεί τις αγορές». Αυτή η δήλωση ενισχύει τη διάθεση για αναθεώρηση και επαναδόμηση των οικονομικών και πολιτικών δομών.

Κλείνοντας, ο πρώην Πρωθυπουργός κάλεσε τους νέους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη μεταμόρφωση του κόσμου, προσκαλώντας τους να συνδυάσουν ρεαλισμό με αξιακή καθαρότητα. Υπογράμμισε τη σημασία της ενεργής συμμετοχής στη δημοκρατία και της ανάγκης να δοθεί πολιτικό περιεχόμενο στην ελπίδα και το ήθος. Αναφέρθηκε σε διεθνή πρότυπα ηγεσίας, όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Κλέμεντ ‘Ατλι, ενθαρρύνοντας τη νέα γενιά να δράσει και να επηρεάσει θετικά τον κόσμο γύρω της.

Η προειδοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι σαφής: η γενιά των σημερινών νέων μπορεί να είναι η τελευταία που έχει τη δύναμη να αποτρέψει την οικολογική και κοινωνική κατάρρευση του πλανήτη. Οδήγησε την έκκλησή του να «σταθούν υπέρ της Γης, υπέρ των προσφύγων, υπέρ των μελλοντικών γενιών», ενθαρρύνοντάς τους να γίνουν οι φορείς αλλαγής που θα μείνουν στην Ιστορία για τη μεταμόρφωση του κόσμου με θάρρος, αξίες, συντροφικότητα και φλόγα.

Related posts

Κάννες 2025: Η Ελλάδα Σηματοδοτεί Νέα Δυναμική με Στρατηγικές Συνεργασίες στον Κινηματογράφο

ΕΠΟ: Υπογράφηκε η συμφωνία για το νέο προπονητικό κέντρο στην Παιανία

Η Αρχαία Πρακτική της Αγοράς Παιχνιδιών: Ανακαλύψεις 4.500 Χρόνων από τη Συρία