Εθνογραφικές Συνομιλίες: Η Τέχνη και η Αρχαιολογία στο Παρίσι του Μεσοπολέμου

Κοινοποίηση

Διεθνές Συνέδριο: Το Εθνογραφικό Εργαστήριο

Από τις 22 έως τις 24 Μαΐου 2025, η Αθήνα θα φιλοξενήσει το διεθνές συνέδριο Το Εθνογραφικό Εργαστήριο. Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (École Française d’Athènes), το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Έρευνας και Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον (Princeton Athens Center for Research and Hellenic Studies). Οι εκδηλώσεις του συνεδρίου θα λάβουν χώρα: την Πέμπτη 22 Μαΐου στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα), την Παρασκευή 23 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), και το Σάββατο 24 Μαΐου στο Princeton Athens Center (Τιμάρχου 3, Αθήνα).

Θεματολογία του Συνεδρίου

Η κεντρική θεματολογία του συνεδρίου εστιάζει στη πολυδιάστατη σχέση μεταξύ της αρχαιολογίας, της εθνολογίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως αυτή εκφράστηκε στο Παρίσι κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Ο κύριος στόχος είναι να διερευνηθεί το καλλιτεχνικό αντικείμενο και η σημασία του στην πολιτιστική αλληλεπίδραση της εποχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμβολή σημαντικών περιοδικών της περιόδου, όπως είναι τα Cahiers d’art (1926–1965), Minotaure (1933–1939) και Documents (1929–1930). Αυτά τα έντυπα προσέφεραν έναν νέο, διευρυμένο τρόπο προσέγγισης των καλλιτεχνικών αντικειμένων, ενθαρρύνοντας έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ έργων της αρχαιότητας, της σύγχρονης τέχνης και μη ευρωπαϊκών πολιτισμών μέσω φωτογραφικών αναπαραγωγών και αρθρογραφίας.

Συμμετοχή Εμβληματικών Προσωπικοτήτων

Στους συνεργάτες αυτών των περιοδικών περιλαμβάνονται εμβληματικές μορφές της τέχνης και της διανόησης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ζορζ Ανρί Ριβιέρ, η Τερέζ Ριβιέρ, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Μισέλ Λεϊρίς, και ο Ζαν Μιρό. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των προσωπικοτήτων ήταν η ριζοσπαστική τους περιέργεια για την τέχνη του παρελθόντος και τη λαϊκή τέχνη, καθώς και η ικανότητα να αμφισβητούν τις παραδοσιακές ιεραρχίες στην ιστορία της τέχνης. Αυτό οδήγησε σε μια νέα, μη γραμμική ανάγνωση των αντικειμένων και των πολιτισμών.

Σχέση με την Έκθεση στο Musée du quai Branly

Το συνέδριο σχετίζεται με μια σημαντική έκθεση που θα λάβει χώρα στο Musée du quai Branly – Jacques Chirac στο Παρίσι από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 22 Ιουνίου 2025. Η έκθεση εστιάζει ακριβώς στην καλλιτεχνική πρωτοπορία της περιόδου του μεσοπολέμου και στη διαδικασία επανεφεύρεσης της έννοιας του καλλιτεχνικού αντικειμένου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η άφιξη τεχνουργημάτων από διαφορετικές ηπείρους και η ανταλλαγή ιδεών προκάλεσε αμφισβήτηση της υπεροχής της κλασικής ελληνικής τέχνης. Οι νέες ανακαλύψεις, που σχετίζονται με μοντέρνες και προκλασικές ελληνικές δημιουργίες, συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης στην τέχνη, ενσωματώνοντας επιρροές και από άλλους πολιτισμούς.

Οργανωτική Επιτροπή

Alexandre Farnoux, Καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Ελληνικής Τέχνης στη Σορβόννη / Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα.

Philippe Peltier, Γενικός Επιμελητής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρώην επικεφαλής της Μονάδας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο μουσείο Quai Branly – Jacques Chirac.

Effie Rentzou, Καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά.

Το Πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο για αναφορά στους συμμετέχοντες.

Related posts

Δραματική αύξηση της πείνας: 295 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται σε 53 χώρες

Διαπραγματεύσεις Πούτιν και Ζελένσκι: Οι προϋποθέσεις του Κρεμλίνου για συνάντηση

Η Ρουμανία και η Πρόκληση της Online Λογοκρισίας: Αντιμετώπιση Ρωσικών Παρεμβάσεων πριν τις Προεδρικές Εκλογές