Home ΕΛΛΑΔΑ Κριτήρια Επιτυχίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό: Επιλογή με Βάση την Προσωπικότητα και Όχι Μόρια

Κριτήρια Επιτυχίας στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό: Επιλογή με Βάση την Προσωπικότητα και Όχι Μόρια

by user 3
1 views
Κοινοποίηση

Κριτήρια Επιλογής Σπουδών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ο σύμβουλος εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, Κώστας Κατσανέβας, δήλωσε σε πρόσφατη συζήτηση του με το ΕΡΤNews την ανάγκη να επιλέξουμε σπουδές που πραγματικά μας ταιριάζουν. «Ο πιο σημαντικός κανόνας κατά την επιλογή της σταδιοδρομίας είναι να επιλέξουμε ειδικότητες που να αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά μας, ανεξάρτητα από τα μόρια», τόνισε. Οι δηλώσεις του έγιναν ενόψει των επικείμενων σχολικών εξετάσεων.

Ο κ. Κατσανέβας επισήμανε την επικινδυνότητα της λανθασμένης αντίληψης ότι τα μόρια είναι απλώς πόντοι εξαργύρωσης. «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν πρέπει να είναι ο απόλυτος παράγοντας επιλογής σχολής. Ένας μαθητής έχει πολλές επιλογές και δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις», είπε, προσθέτοντας ότι αν κάποιος επιτύχει σε τομείς όπως η υγεία, μπορεί να επιλέξει άλλες ειδικότητες όπως η εργοθεραπεία ή η λογοθεραπεία που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κατσανέβας επεσήμανε ότι το δεύτερο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή σχολής είναι η ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών και τους καθηγητές. Η γνώση των μαθημάτων που προσφέρει το τμήμα είναι κρίσιμη, καθώς και η αξιολόγηση του περιβάλλοντος σπουδών. Επίσης, είναι σημαντικό να εξετάσει κανείς τις προοπτικές της αγοράς εργασίας στον τομέα που τον ενδιαφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαγγελματικές προοπτικές είναι στενά συνδεδεμένες με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις μας. «Οι προοπτικές έρχονται σύμφωνα με αυτό που αγαπάμε», τόνισε. Αν ακολουθήσουμε το πάθος μας, θα γίνουμε πιο πετυχημένοι και ικανοποιημένοι, καθιστώντας το λάθος την επιλογή ενός επαγγέλματος μόνο με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση.

Ο κ. Κατσανέβας χρησιμοποίησε τη μεταφορά μιας βαλίτσας γνώσεων και δεξιοτήτων για να περιγράψει την εκπαιδευτική διαδικασία. Η επιλογή σπουδών πρέπει να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε διάφορους τομείς, όπως η πληροφορική, η ενέργεια ή οι κατασκευές. Σε τελική ανάλυση, η αγορά εργασίας προσφέρει πολλές δυνατότητες και κάθε κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει σε ποικιλία επιλογών.

Όσον αφορά την επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στα επαγγελματικά μας κλάδους, ο κ. Κατσανέβας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επαγγέλματα που κινδυνεύουν να εκλείψουν. Αντίθετα, θα μετασχηματιστούν. «Η μόνη περίπτωση είναι να χάσει κάποιος τη δουλειά του από έναν συνάδελφο που γνωρίζει άριστα πώς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αυτή, ανέφερε πως τη τελευταία διετία, μόνο δύο επαγγέλματα έχουν επηρεαστεί από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης: οι προγραμματιστές και οι συγγραφείς. Αυτά τα επαγγέλματα αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της ταχείας ανάπτυξης τεχνολογιών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Κατσανέβας επεσήμανε την ανάγκη ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός να αρχίζει από την τρίτη Γυμνασίου, όταν οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τύπο σχολείου, ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ. Επιπλέον, τόνισε ότι ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει προσαρμοστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που χρήζει επαναξιολόγησης για την καλύτερη προετοιμασία των νέων στον επαγγελματικό στίβο.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

964447707459310
360_F_123709226_ocZ8yS8i8kZhYiHLwuKSfdPfq4NopbZU

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

athenschannel.gr 2

©2023 athenschannel.gr All Right Reserved by Digital Cities IKE

member-media-200x200-1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?