Ορθή Επιλογή Σπουδών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Ο κύριος Κώστας Κατσανέβας, σύμβουλος εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, τόνισε σε δηλώσεις του ότι ο πιο σημαντικός κανόνας στην επιλογή της σταδιοδρομίας είναι να επιλέξουμε τις σπουδές που μας ταιριάζουν. Αυτές οι σπουδές θα πρέπει να συνάδουν με την προσωπικότητά μας, ανεξαρτήτως των μορίων που έχουμε συγκεντρώσει. Αυτή η προσεγγίση προτάθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» στην ΕΡΤNews.
«Τα μόρια δεν είναι πόντοι εξαργύρωσης», πρόσθεσε ο κ. Κατσανέβας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι όσο περισσότερα μόρια έχουν, τόσο καλύτερες θα είναι οι επιλογές τους. «Έχω πολλές επιλογές», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να επιλέξουν μια σχολή που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ικανότητές τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιτύχει στο τρίτο πεδίο που σχετίζεται με την υγεία, δεν είναι υποχρεωμένος να εισέλθει στη σχολή Ιατρικής, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές όπως η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Κριτήρια Επιλογής Σχολής
Ο κ. Κατσανέβας συνέχισε με τα κριτήρια που οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κατά την επιλογή σχολής και επαγγελματικού προσανατολισμού. Το πρώτο κριτήριο είναι να ενημερωθούν για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, να γνωρίζουν τα μαθήματα που προσφέρονται, ποιοι είναι οι καθηγητές και πώς είναι το περιβάλλον της σχολής. Αντίστοιχα, ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο είναι η αγορά εργασίας και οι προοπτικές που προσφέρει αυτή η κατεύθυνση.
Ο κ. Κατσανέβας επισήμανε ότι «οι προοπτικές προκύπτουν από αυτό που αγαπάμε», προσθέτοντας πως όταν ακολουθούμε αυτό που μας ενθουσιάζει, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είμαστε επιτυχημένοι και ικανοποιημένοι στη ζωή μας, γεγονός που διευκολύνει και την παραγωγικότητά μας. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι λάθος να επιλέγονται επαγγέλματα με μοναδικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση.
Ο κ. Κατσανέβας προχώρησε σε μια αναλογία: «Φανταστείτε να είναι μια βαλίτσα γνώσεων και δεξιοτήτων. Η επιλογή των σπουδών πρέπει να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε διαφορετικούς τομείς». Σημείωσε ότι η διεπιστημονικότητα είναι κρίσιμη, αναφέροντας ότι ένας χημικός μηχανικός μπορεί να εργαστεί σε πολλούς τομείς, όπως στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στην πληροφορική και στις κατασκευές, καθώς οι γνώσεις του είναι ευρέως εφαρμόσιμες.
Η Επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Κατσανέβας κλήθηκε να σχολιάσει ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν, αλλά θα μετασχηματιστούν. Η μόνη περίπτωση που κάποιοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους είναι λόγω κάποιου άλλου που είναι προικισμένος με τις γνώσεις και τις δεξιότητες χρήσης των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης.
Ανέφερε ότι μόνο δύο επαγγέλματα έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την άφιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια: οι προγραμματιστές που γράφουν τον κώδικα και οι συγγραφείς που δημιουργούν περιεχόμενο.
Αναγκαία Στρατηγική από τη Σχολική Εκπαίδευση
Ο κ. Κατσανέβας σημείωσε τη σημασία της διαδικασίας του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, τονίζοντας την ανάγκη αυτή η διαδικασία να ξεκινά από την τρίτη Γυμνασίου. Αυτή είναι η περίοδος όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ΕΠΑΛ ή ΓΕΛ. Ωστόσο, παρατήρησε πως «ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει εστιαστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις», θέτοντας σε κίνδυνο την καλλιέργεια μιας ορθής αντίληψης σχετικά με τις επαγγελματικές επιλογές των μαθητών.